Om få dage drager 10 virksomheder fra den danske fjernvarmeindustri til Kasakhstan. Her er en stor energiomstilling i gang, drevet af oliepenge og en vision om at 50% af al strøm i 2030 skal komme fra alternative energikilder. En omstilling der kræver dansk teknologi.

Energiinfrastrukturen i Kasakhstan står over for en omfattende fornyelse og renovering. Efter et dyk i aktivitetsniveauet grundet finanskrisen er det store land mod øst hastigt på vej op igen. Der er store visioner for omstilling til et mere effektivt og grønt energisystem, og her kommer fjernvarmenettet til at spille en afgørende rolle.

”Kasakhstan har en energiinfrastruktur fra sovjettiden som gør fjernvarme interessant. De er vant til denne form for teknologi, men der er imidlertid et stort behov for en omfattende modernisering og udbygning af det eksisterende net”, udtaler EKF’s finansielle rådgiver for Rusland & CIS, Jørgen Østergaard Bollesen.

Inden sommer forventes en ny lov vedtaget, der slår fast, at 50 % af al elektricitet i 2030 skal komme fra alternative energikilder.  Fjernvarme er også i Kasakhstan en velkendt teknologi til effektiv distribution af alternativ energi. Danske virksomheder har på dette område et godt ry i Kasakhstan.

”Som i mange andre lande er der også i den kasakhiske fjernvarmesektor stort respekt for de danske energiløsninger og erfaringer. I den bredere energisektor generelt har danske firmaer også et godt ry, især grundet det lange samarbejde med MÆRSK i forhold til olieindustrien”, siger Jørgen Bollesen.

At der i Kasakhstan tænkes innovativt i forhold til energi ses endvidere ved at hovedstanden Astana skal danne ramme for World Expo 2017, der netop har temaet ”future energy solutions”. Flere danske firmaer er også involveret i opførelse af forskellige udstillingsprojekter til denne internationale begivenhed. Generelt ser EKF gode vækstmuligheder for den danske fjernvarmeindustri i Kasakhstan. Jørgen Bollesen uddyber: ”Kasakhstan er generelt et marked i vækst, drevet af store olie indtægter. På netop fjernvarme området halter teknologien dog bagud i forhold til andre lande i regionen, som f.eks. Rusland. Dette giver gode first mover muligheder til danske virksomheder, som kan levere den teknologi der efterspørges. ”

Udover at promovere danske virksomheder er formålet med turen også at etablere et stærkere samarbejde mellem den danske og kasakhiske fjernvarmeindustri b.la. ved underskrivelse af en samarbejdsaftale mellem DBDH og den kasakhiske energieffektiviserings- og miljøforening. Dette skal bane vejen for øget dansk eksport.

Se mere om selve eksportfremstødet her

 

Steffen Hindhede Kristesnen