Bruttoresultatet blev reduceret med godt tre millioner, mens overskuddet tog sig en tur fra 9 millioner til 3,7 millioner kroner. Men det skal man ikke lade sig snyde af – og da slet ikke lade være en kilde til bekymring. Ikke hvis du spørger direktør Claus Justsen. “Når man laver projekter, så går det op og ned. Nogle år er bedre end andre. Et enkelt tabt eller udskudt projekt kan give store udslag på bundlinjen. Men sådan er det jo”, siger Claus Justsen.

Store investeringer
Han fortæller, at 2017 har været præget af mange store investeringer, som også er årsagen til at overskuddet ikke er helt der, hvor han kunne ønske, det var. “Vi har brugt rigtigt mange penge på udviklingen af et halmopriversystem og et nyt forbrændingssystem. Og så har vi brugt en hulens masse penge på eksportaktiviteter”, fortæller han.

Justsen Energiteknik er startet op i Kina og har samtidig etableret selskab i Australien. “Der er jo rigtig mange omkostninger ved at starte op i Australien. Det kræver investeringer i mandskab, lokaler og rejseaktiviteter, før man sådan rigtigt er i gang”, forklarer han.

Asymmetrisk konkurrencesituation
Resultatet for 2017 er altså præget af store investeringer, men også af en meget skrap konkurrence på det danske marked. “En af årsagerne til vores ikke helt så super, duper regnskab er også, at en af vores konkurrenter gik konkurs, og at det inden da havde skabt en lidt asymmetrisk konkurrencesituation på hjemmemarkedet, der i forvejen er svært. Det er efterhånden nogle hårde nysere vi er oppe imod”, siger Claus Justsen.

Han erkender da også, at det ikke er inden for landets grænser, at der skal hentes omsætning. “Vi skal leve af at eksportere vores viden og produkter, men vi kan ikke leve uden et hjemmemarked. Det er svært at overbevise en kineser om, at han skal købe vores produkter, hvis der er ingen her hjemme, der gider købe det”, siger Claus Justsen.

Han vurderer, at man frem over skal hente 85 procent af omsætningen uden for Danmark, men at der er masser af plads til de danske opgaver. “Vi samarbejder meget med Tjæreborg Industrier, og det er sammen med dem, vi skal hente omsætning her hjemme, som f.eks. det projekt vi laver sammen med dem på Langeland”, siger Claus Justsen.

Fodfæste i Australien
Det er længere tids arbejde, der gør, at Justsen Energiteknik så småt er ved at være på plads i Australien. Det betyder også, at ordrene begynder at dukke op. “Vi skal lave et 10 MW anlæg til en producent af rapsolie i Sydney. Anlægget skal bruges i forbindelse med varmebehandlingen af olien. Det anlæg skal leveres efter sommeren”, fortæller Claus Justsen.

Justsen Energiteknik har netop afleveret et 5 MW anlæg til et gartneri ved Sydney. “Vi har arbejdet på at komme ind på det australske marked i to til tre år. Nu begynder det så småt at give lidt igen – og er ikke bare en ren udgiftspost længere”, fortæller Claus Justsen

Ingen jubel i vente
På spøgsmålet om, hvad Justsen Energiteknik skal få fremtiden til at gå med, ja, så er Claus Justsen rimeligt klar i mælet. “De ting, vi har sat i gang i Kina og Australien. Dem gør vi alt, hvad vi kan for at komme til at tjene penge på. Det er jo en langtidsinvestering”, siger han.

Han fortæller, at Justsen Energiteknik i øjeblikket har rimeligt travlt, så hans forventninger til 2018 er forholdsvist positive.

Kilde: Energy Supply