Her skal nye innovative energiløsninger vises frem.

Hofor har etableret en varmepumpelegeplads, ABB og Radius tester batterianlæg mens By & Havn har etableret Smart Homes – alt sammen i EnergyLab Nordhavn.

EnergyLab Nordhavn er et fireårigt projekt, der udvikler fremtidens energiløsninger. Projektet bruger Nordhavn som et levende storbylaboratorium og demonstrerer, hvordan man kan sammentænke el, varme, energieffektive løsninger og elektrisk transport i et intelligent, fleksibelt og optimeret energisystem.

Det gode rygte
Men fra at være 12 partnere, der hver især har testet lidt hist og lidt pist, så indvies i dag et 1.200 kvadratmeter stort kontormiljø og shovroom, et EnergyHub, i Pakhus 47 på Sundkaj lige smak midt i Nordhavns-kvarteret. 30 virksomheder flytter ind i kontorfællesskabet og målet er at tiltrække 200 besøg årligt fra potentielle internationale forretningsforbindelser. Og det gode rygte er allerede løbet projektet i forvejen. “Inden vi overhovedet har åbnet har vi haft besøg af fem internationale delegationer”, fortæller Kim Bek fra Urban Help.

Løsningerne skal vises frem
Udover at invitere nye virksomheder inden for i kontorfællesskabet, hvor der er plads til cirka 30 virksomheder og 70 innovative aktører, etableres der altså et showroom. Her skal virksomhederne præsenterer de løsninger, de udvikler i det levende storbylaboratorium i Nordhavn – nærmere betegnet Århusgadekvarteret, hvor de fleste af EnergyLab Nordhavns demonstrationer rent fysisk finder sted.

Der er allerede 14 demonstrationsprojekter i Nordhavn, fortæller Kim Bek, og flere kommer til.

Krydsbefrugtning
EnergyLab Nordhavn, der er støttet af EUDP, har været i gang i to et halv år. I den periode har EnergyLab Nordhavn oplevet en overvældende interesse fra udlandet. Ud over interessen i de tekniske løsninger er det i lige så høj grad hele samarbejdet og partnerskabet, som tiltrækker opmærksomhed.

Projektet har samlet nogle af Danmarks absolut førende offentlige og private aktører inden for bæredygtig energi og bymiljøer i et helt unikt samarbejde. “Det drejer sig om at skabe en platform. Ikke kun for de 12 partnere i projektet, men for alle virksomheder, hvor vi kan udvikle sammen. Den lille iværksætter kan få kontakt til store Danfoss. Der skal ske en krydsbefrugtning mellem det offentlige og private, stor og lille”, fortæller Kim Bek.

Danner base for fremtiden
Primært handler EnergyHub og EnergyLab Nordhavn om at få udviklet de løsninger, der skal kendetegne fremtidens energisystemer, som skal inkludere en langt højere andel af vedvarende energi end vi ser i dag. Løsninger, der senere implementeres i andre byggerier.

Projekterne gavner beboernes og medarbejdernes dagligdag – og samtidig indsamles viden, som vi tager med i vores videre arbejde med bæredygtig byudvikling”, siger adm. direktør Jens Kramer Mikkelsen, By & Havn. Resultatet skulle altså gerne være bæredygtige og langtidsholdbare løsninger – ikke bare velegnede til at understøtte den grønne omstilling til et bæredygtigt samfund her hjemme, men også ganske velegnede til at indfri det grønne danske vækstpotentiale inden for eksport på mellem 148 og 271 mia. kr. årligt frem mod 2035.

Partnerne bag EnergyLab Nordhavn og EnergyHub har investeret 143 millioner kroner i projektet.

Læs også artikel om EnergyLab Nordhavn i næste nummer af Hot Cool

Om EnergyLab Nordhavn

Partnerne bag EnergyLab Nordhavn omfatter DTU, Københavns Kommune, By & Havn, HOFOR, Radius, ABB, Balslev, Danfoss, Clean Charge, METRO THERM, Glen Dimplex og PowerLabDK-faciliteterne.

Projektet er støttet af EUDP, løber fra 2015-2019 og ledes af Center for El og Energi på DTU Elektro.