Danmark og Ukraine forlænger energiaftale med tre år.

Den treårige forlængelse af eksisterende aftale blev underskrevet i går.                                                                                           

I går satte Danmarks ambassadør, Ruben Madsen og Ukraines energiminister, Ihor Nasalyk, deres underskrift på en forlængelse af landesamarbejdet inden for energi.

Det dansk-ukrainske samarbejde understøtter Ukraines nuværende nationale handlingsplaner inden for vedvarende energi og energieffektivisering frem mod 2020 samt den nye energistrategi 2035, der blev vedtaget af parlamentet i august 2017.

Strategien sigter mod at øge andelen af vedvarende energi og at mindske Ukraines afhængighed af naturgas i 2035.

Stærkt fundament er udgangspunkt for ny energistrategi
Samarbejdet har allerede skabt gode resultater i form af bl.a. forbedret datagrundlag, analyser og værktøjer, der er overført til de ukrainske myndigheder gennem workshops og studieture.

Danske virksomheder og organisationer skal hjælpe Ukraine til at implementere den nye energistrategi 2035. “Vi har skabt en stærk platform for de kommende år, hvor vi vil bistå Ukraine med at forfølge de langsigtede mål for fremme af vedvarende energi og energieffektivitet”, siger Morten Bæk, direktør i Energistyrelsen.

Danske energieksperter fra Energistyrelsen bidrager som en del af samarbejdet med rådgivning inden for bl.a. energiplanlægning, modellering af mulige udviklingsscenarier for omstilling fra fossil energi til mere vedvarende energi og energieffektivisering, integration af vind og sol, energieffektivitet inden for industrien, herunder muligheden for at etablere en frivillig energiaftaleordning for energitung industri efter den danske model.

Målsætningen for de kommende tre år er bl.a. at styrke rammebetingelser og virkemidler i Ukraine, der muliggøre mere vedvarende energi i energisystemet og øget energieffektivisering gennem konkrete handlingsplaner frem mod 2035 samt en større integration med det europæiske energimarked.