For andet år i træk var Bornholm nomineret til EU Sustainable Energy Awards.

Bornholm var med projektet Bright Green Island nomineret i kategorien Energy Islands sammen med Tilos i Grækenland og  Simskäla Island i Finland.

Priserne blev uddelt forleden i Bruxelles, men til forskel fra sidste år, hvor Bornholm vandt, gik den fornemme pris til en anden ’Energy Island’.

“Det er fantastisk godt gået af Bornholm at være nomineret for anden gang og fortsat være blandt de allerbedste inden for grøn omstilling i Europa. Det understreger, at vi er i front, og at vi er med til at vise vejen for andre”, siger Lea Wermelin, folketingsmedlem for Socialdemokraterne.

Sidste år var det EcoGrid-projektet, der vandt en af priserne i EU Sustainable Energy Awards for det bedste forbrugerinvolverende projekt i Europa.

Formelt er det Bornholms Energi & Forsyning, der er nomineret, men her ser man prisen som noget, der tilkommer Bornholm som helhed.

Grækere overhalede Bright Green Island
Vinderen af kategorien Energy Island blev som sagt den græske ø Tilos nær Rhodos, hvor man denne sommer går i gang med at bygge øens første batteristation og tilhørende microgrid.

Anlægget er omdrejningspunktet i Tilos-projektet, der skal demonstrere, hvordan øen kan bevæge sig væk fra dyr og forurenende olie-baseret forsyning, undgå strømsvigt og bidrage til en større vækst inden for vedvarende energi.

Øens 400 beboere får i dag al deres strøm fra naboeøen Kos, hvor der produceres på olie. Med det batteribaserede lagringsystem er meningen at øen i fremtiden skal være selvforsynende udelukkende på sol- og vindenergi – og kun hente strøm fra Kos i yderste nødstilfælde.

Kilde: Energy Supply